Skrevet av Hanne Prøis Kristiansen, Prosjektleder Buskerud Bonde- og Småbrukarlag (BBS)

Foto: Yola Tsolis

ØKOUKA er en feiring av norsk økologisk mat og jordbruk. I år ville vi spesielt feire alle som jobber med eller er engasjert i økologi i fylket vårt. Økouka hadde ikke vært noe uten alle de engasjerte menneskene rundt omkring som holder kurs, seminarer, åpne gårder og mye mer for å dele av sin kunnskap.

Vi inviterte derfor til en musikalsk lunsj i skogen bak Grønt Fagsenter, inspirert av natur- og kulturstien Peter Collett anla i Bakåsen på 1800-tallet. Stien var delt inn i forskjellige kulturer og vitenskaper med minnesmerker over diktere, historikere og greske filosofer. Et område var avsatt kjærligheten og et område til trøndere. Alle gode ting i livet, altså. På toppen av åsen var det en laftet tømmerstue med bibliotek, langkikkert, tobakk og en tønne øl!

Med Økouka som bakteppe ville vi filosofere litt over økologien, naturen og menneskets forhold til økologien i dag. Siden æraen med de greske filosofer er forbi, inviterte vi med oss Anders Næss med band, som bidro med inspirasjon – til å fortsette å jobbe for et jordbruk som i større grad benytter seg av naturens egne metoder. Altså måtte vi opp i skogen!

Turen startet utenfor Grønt Fagsenter og i rolig tempo tuslet vi oss oppover den slakkeste delen av Collettstien inn i skogen. Over et jorde, ei bru og et gjerde, opp en bratt bakke, fine samtaler, dypere inn i skogen, helt til den åpnet seg med utsikt over hele Modum. Her satt Ketil fra BBS klar med bål og kaffe, og gutta fra Naturbruk på Buskerud vgs hadde fyret opp firhjulingen for å frakte mat og utstyr hele veien opp.

Mens vi andre tok letteste vei til mål, klatret bandet med kontrabass, gitar og trommer på ryggen opp den bratteste stien. Sola strålte på beste sommervis mellom trærne og vi samlet oss i lysningen og på kanten på fargerike puter fra Kjerstis svigermor.

Dagen før hadde elevene på Restaurant- og matfag vært på tur til Viker Gård i Vikersund – der de høstet grønnsaker og blomster, som de laget lunsj til oss av. Vi kunne derfor nyte nydelig høstsuppe med sesongens grønnsaker, så ferske! Krydret med utegående økogris fra Langesøy i Drammen. Til dessert var det eplekake, takk til Simons bestemor for oppskriften – den kaka snakkes det fortsatt om i gangene her på Grønt Fagsenter…

Anders og resten av bandet startet med en reggae, var innom jazz og mellom tonene kåserte Anders over livet, jorda, humus, kjærlighet, spirit, livet… Bård Bjørke spilte gitar, Tonny Kluften spilte bass og Are Rosseland spilte trommer. Varme i hjertet og fulle i magen kunne vi konstatere at vi ble inspirert!